Snijbloemen verzorgingstips

Hoe kun je zo lang mogelijk van je verse bos bloemen genieten? Wij hebben een aantal tips voor je! Met deze tips geniet je optimaal van jou bloemen. 

Tip 1: Snijd de bloemen schuin af

Snijd de bloemen altijd schuin af met een scherp mesje. Knip ze dus niet aan met de snoeischaar. De bloemen nemen het water op via hun stelen. Met een mesje creëer je een mooie open wond, terwijl je met een snoeischaar de vaten juist als het ware dicht knipt. Zorg er dus altijd voor dat je de bloemen schuin afsnijdt met een scherp mesje zodat de bloemen het water het beste kunnen opnemen. 

Tip 2: Geen blad in het water

Haal het blad altijd van de onderkant van de stelen af. Als de bladeren in het water terechtkomen, zorgt dit ervoor dat er meer bacteriën in het water komen. Hierdoor wordt het water sneller vies en staan de bloemen minder lang. 

Tip 3: Zorg voor een schone vaas

Zorg ervoor dat de vaas schoon is als je er bloemen in gaat zetten. Hier voorkom je mee dat de nieuwe bloemen in de bacteriën van de oude bloemen terechtkomen. Het schoonmaken van de vaas doe je het beste met chloor en heet water. Spoel de vaas na het schoonmaken goed uit. 

Tip 4: Ververs het water

Het beste is om het water na 2 a 3 dagen aan te vullen of helemaal te verversen. De bloemen kunnen dit verse water opnemen, waardoor ze beter en langer zullen bloeien. Als je het water ververst, zorg er dan voor dat je de verwelkte blaadjes weg haalt en snij ze even opnieuw aan. Door de verse open wond, zullen ze het water weer optimaal opnemen.

Tip 5: Vermijd zonlicht en tocht

Probeer de bloemen niet in de zon te zetten. Door het glas komt de warmte harder binnen en daar houden ze niet van. Ook staan ze het beste op een beschut plekje. Ze houden absoluut niet van tocht. Hierdoor kunnen ze hun bloemblaadjes laten vallen of gaan ze slap hangen. 

Tip 6: Plaats de bloemen niet naast de fruitschaal

Fruit produceert Ethyleengas wat ervoor zorgt dat de bloemen sneller gaan rijpen. Dat houdt in dat bloemen die naast een fruitschaal staan sneller zullen verwelken.

Deze verzorgingstips gelden voor de meeste bloemen. Toch zijn er altijd bloemen die andere aandacht nodig hebben. Zo hebben bijvoorbeeld de voorjaarsbloemen zoals de tulp, narcis, anemoon en ranonkel maar een klein laagje koud water nodig. Weet je niet zeker of je nu koud of lauwwarm water moet gebruiken? Vraag het ons! 

Deel dit bericht

Ook leuk om te lezen